Освен него в българската делегация е и здравният министър Асен Меджидиев,

...
Освен него в българската делегация е и здравният министър Асен Меджидиев,
Коментари Харесай

Македонците ни провокират, това не е пътят към Европа, обяви Демерджиев от честванията за Гоце Делчев

Освен него в българската делегация е и здравният министър Асен Меджидиев, както и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов

" Подобно държание е недопустимо ", това съобщи вицепремиерът Иван Демерджиев от Скопие по отношение на българските жители, които са възпрепятствани да влязат в Република Северна Македония.

Българската делегация отдаде респект пред паметта на Гоце Делчев в Скопие. Освен Демерджиев там е и здравният министър Асен Меджидиев, както и посланика ни в Скопие Ангел Ангелов.

На поклонението трябваше да участват доста български жители, които останаха блокирани с часове на границата на Република Северна Македония. Формалният мотив беше проблем със системата за обработка на документи. Проблемът с пропускането на българите, обаче, е траял и след ръчната обработка на документи.

След като се поклони пред саркофага с тленните остатъци на Гоце Делчев българският вицепремиер Иван Демерджиев, който води делегацията ни, дефинира случилото се като недопустимо.

" Има данни, че някои български жители са възпрепятствани да влязат на територията на Северна Македония. Нямам точна информация какъв брой българи са възпрепятствани. Аз получих информация за токов удар, с цел да няма сходни проблеми в бъдеще, още в понеделник ще дарим генератори на трите пункта на РСМ.

За страдание, разбрах, че проблемите са траяли и след ръчната обработка. Подобно държание е недопустимо. То не подхожда на връзките сред нашите два народа. Още повече, че казусът беше единствено в едната посока - на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха гладко.

Не е това пътят! Пътят напред е обединена Европа, което допуска взаимно доверие и почитание ", съобщи Демерджиев.

Служебният вицепремиер оцени обстановката като провокация и подсети, че Северна Македония е отказала взаимно честване на годишнината на Гоце Делчев. Той дефинира като непотребни драконовските ограничения за сигурност в Скопие.

" Чак такива ограничения за сигурност не са нужни, тъй като връзките сред двата народа не допускат това. Сигурността значи всички, които желаят да дойдат, умерено да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Целта на тези провокации е да ни разделят, а ние нямаме мотив да бъдем разделяни.

България е допускала македонски жители в Благоевград да поднесат цветя на паметниците, които желаят. Очакваме реципрочни дейности и всеки българин да може да сервира цвете на гроба на Гоце Делчев. Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя дружно, само че ми беше отказано. Мисля, че това е верният път и деятел като Гоце Делчев заслужава сходно отношение. Надявам се това да се случи в бъдеще ", съобщи Демерджиев, представен от Българска национална телевизия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР